Tako lahko ukrepate proti spletnim goljufom

Lani smo v Sloveniji zabeležili več kot tisoč primerov spletnih goljufij – ne postanite tarča spletnih prevarantov!

Delite objavo

Informacijska varnost pomeni varstvo podatkov in informacijskih sistemov pred nezakonitim dostopom, uporabo, razkritjem, ločitvijo, spremembo ali uničenjem. Šteje kot zaupnost, neokrnjenost in razpoložljivost podatkov ne glede na njihovo obliko, tudi elektronsko. Lani smo v Sloveniji zabeležili več kot tisoč primerov spletnih goljufij – ne postanite tarča spletnih prevarantov!

Zasebnost je pomembna!

Dandanes se informacijska varnost nahaja v samem jedru vsake organizacije in družbe. Informacije in podatki so postali neprecenljiv vir, ki zahteva skrbno varstvo pred različnimi grožnjami. Varovanje zaupnih podatkov je tako poslovna in osebna, kot v mnogih primerih tudi etična in pravna zahteva.

Zaupnost je v tem obziru ena pomembnejših tem. Pridobitev osebne izkaznice, najem hotelske sobe, zdravniški obisk in bančno poslovanje ne moremo opraviti brez predaje zelo zaupnih osebnih informacije, kot so ime, naslov, telefonska številka, datum rojstva, število otrok, dohodek, delovno mesto in ostalih. Običajno jih povemo z upanjem, da jih bo nasprotna stran zaščitila pred nepooblaščenim odkritjem in posredovanjem. Kljub temu še vedno prihaja do kršitev, ki pa jih lahko z znanjem zmanjšamo.

“Predvsem tisti, ki niso odrasli v digitalni dobi, se soočajo z različnimi tveganji, povezanimi s spletnimi goljufijami, krajo identitete, zlonamernimi programi in drugimi spletnimi grožnjami. V Simbiozi nudimo strokovno znanje in orodja, ki bodo našim udeležencem omogočili varno in učinkovito uporabo digitalnih tehnologij. Danes je odlična priložnost, da se še bolj posvetimo tej nalogi, saj informacijska varnost ni le stvar posameznika, temveč je skupna odgovornost. Znanje, ki ga udeleženci naših delavnic pridobivajo praktično vsak dan, tudi v novembru, bo pomembno prispevalo k varnejšemu digitalnemu okolju za vse nas. Spodbujajmo se k nadaljnjemu izobraževanju in skupnemu delu na področju digitalne varnosti,” je dejala Ana Pleško, direktorica Simbioze Genesis.

Informacijska varnost je ključna za vse, ne glede na to, ali gre za organizacije ali posameznike. Vse več naših osebnih podatkov se shranjuje in prenaša prek digitalno, zato je pomembno, da se zavedamo zaščite. Simbioza tako z vami deli nekaj ključnih načel in praks, ki jih mora vsakdo poznati in upoštevati, da bi ohranil svoje podatke varne in zaupne:

 • Poskrbite za močna in različna gesla: Ta vključujejo kombinacijo črk, številk in posebnih znakov.
 • Posodabljajte svoje programe in naprave: Posodobitve aplikacij in operacijskih sistemov pogosto vsebujejo varnostne izboljšave.
 • Ozaveščajte se o spletnih grožnjah: Spremljajte novice o spletnih grožnjah.
 • Uporabljajte antivirusne programe.
 • Previdnost pri odpiranju e-pošte: Bodite previdni pri odpiranju e-poštnih sporočil in priponk, še posebej, če niste prepričani o njihovi verodostojnosti. Ne odpirajte sporočil ali povezav od neznanih pošiljateljev.
 • Zasebno brskanje: Uporabljajte zasebno brskanje (privatni način) v spletnih brskalnikih, če želite preprečiti sledenje vašim spletnim aktivnostim.
 • Dvo-stopenjska avtentikacija: Ta bo zaščitila vaše račune tudi, če nekdo ukrade vaše geslo.
 • Pazite na svoje osebne podatke: Ne delite svojih osebnih podatkov na spletnih mestih, ki vam niso znana ali ne zaupate. Bodite previdni pri razkrivanju občutljivih informacij.
 • Redno ustvarjajte varnostne kopije: Redno ustvarjajte kopije pomembnih podatkov in jih hranite na varnem mestu.
 • Varna uporaba družabnih omrežij: Bodite previdni pri objavljanju osebnih informacij.

  Če želimo zagotoviti sodobno digitalno družbo, to vključuje vsakega prebivalca Slovenije. Tukaj je še posebej pomembno, da ne spregledamo starejšega prebivalstva, ki lahko predstavljajo še posebej ranljivo skupino.

Za informacijsko varnost skrbijo tudi državni organi

Kot smo že ugotovili, področje informacijske varnosti postaja v zadnjem času čedalje pomembnejše, saj se z večjo digitalno dostopnostjo povečuje nevarnost zlorab. Tem se ne morejo izogniti tudi državne institucije.

Pristojni nacionalni organ za informacijsko varnost je Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost, naloge nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost pa opravlja SI-CERT, ki je pristojen za priglasitev incidentov in izvedbo programa ozaveščanja o kibernetski varnosti Varni na internetu, ki je namenjen najširši slovenski javnosti.

Dejavnosti SI-CERT-a, ki jih je dobro poznati, vključujejo dvig stopnje zavedanja slovenskih spletnih uporabnikov o različnih nevarnostih, katerim so izpostavljeni na spletu, informiranje o varni uporabi spletnega bančništva in varnem spletnem nakupovanju, informiranje o različnih oblikah spletnih goljufij in predstavitev načinov, kako se zavarovati, ter informiranje o varstvu osebne identitete. Hkrati lahko kot uporabnik SI-CERTU sporočimo, če smo zasledili kakšno prevaro. Izbrane informacije so dosegljive v prenovljenem priročniku ABC Varnosti na spletu, ki je dostopen tudi v naših prostorih – Simbioza BTC City Lab.

Zavedanje in ravnanje v skladu z omenjenimi smernicami bosta prispevala k izboljšanju vaše lastne informacijske varnosti. Hkrati pa boste s tem prispevali tudi k splošni informacijski varnosti in zmanjšali tveganje za kibernetske napade in kraje osebnih podatkov na širši ravni.

Datume Simbiozinih novembrskih delavnic lahko preverite tukaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem

Več novic

Pridruži se nam na spletni platformi

Digitalno je enostavno

Skip to content